Hielpijn en hielspoor

Wel eens last gehad van een pijnlijke hiel? Grote kans dat het hielspoor was. Het is een van de meest voorkomende voetklachten: meer dan 10 procent van de Nederlanders heeft wel eens last van gehad van hielspoor. Gelukkig is deze ontsteking rond de hiel goed te behandelen en is de pijn in een paar weken tot maanden weer voorbij.

Hielspoor is een beetje een misleidende term. Het is een verzamelnaam om diverse problemen in de hiel te omschrijven. Een hielspoor zelf is een aanhangsel aan het hielbot dat is gevormd door kalkafzetting aan de hiel. Vervolgens kan er pijn ontstaan doordat het weefsel en botvlies om het hielspoor heen geïrriteerd of ontstoken raakt.

Overigens leidt hielspoor lang niet altijd tot pijn: geschat wordt dat 30 tot 75 procent van de Nederlanders hielspoor heeft. Slechts 10 procent merkt daarvan de gevolgen.

Oorzaken van hielspoor

Hielspoor ontstaat door ontstekingen rond de hiel. Dit is een gevolg van overbelasting van de vezelband of peesplaat onder de voet. Hierdoor komt de aanhechting van het weefsel aan het hielbot onder grote spanning te staan en gaat het botvlies irriteren of ontsteken.

Overbelasting

Door overbelasting ontstaan er bovendien vaak scheurtjes in de pezen die ook weer kunnen leiden tot irritatie of ontsteking. Het lichaam probeert dit zelf te herstellen, maar als dit te lang duurt ontstaat na verloop van tijd een kalkspoor of botaansporing: een hielspoor dus.

De overbelasting van het gebied rondom de hiel kan allerlei oorzaken hebben:

 • Sporten (met name hardlopen en springen)
 • Langdurig gebruik van verkeerde schoenen (bijvoorbeeld te zachte zolen of nauwsluitende schoenen)
 • Bergwandelen (met name bergopwaarts wandelen)
 • Overgewicht
 • Korte kuitspier
 • Veel en te lang staan of zitten (met name hurken)
 • Platvoeten/holle voeten
 • Steile voetzool
 • Hielkussenatrofie: te weinig dempend vetweefsel onder hiel (dit komt vooral bij ouderen voor)

Leeftijd

Leeftijd is een belangrijke factor voor het ontstaan van hielspoor: onder de 50 jaar komt het eigenlijk niet voor. Kinderen kunnen wel last hebben van hielspoorachtige verschijnselen maar dit wordt dan onder de ziekte van Sever Schinz geschaard: een aandoening die meestal vanzelf weer overgaat.

Symptomen van hielspoor

Hielspoor hoeft in principe geen probleem te zijn, maar als het zich openbaart is dat als volgt te merken:

 • Pijn onder de hiel (vooral ’s ochtends)
 • Pijn onder de voet na langdurig stilzitten
 • Pijn bij het lopen (zeker bij het opstarten, na een beetje opwarmen neemt de pijn meestal af)
 • Pijn bij langdurig stilstaan
 • Stijf of gespannen aanvoelen van de peesplaat
 • Hielpijn bij autorijden (vaak als gevolg van de onnatuurlijke houding van de voet)

De pijn hoeft niet beperkt te blijven tot één plek, maar kan uitstralen naar de hele onderkant van de voet. Bovendien kan de pijn de ene dag heftiger zijn dan de andere dag. Belangrijk is in ieder geval om de symptomen niet te negeren, maar zo snel mogelijk in actie te komen. Hielspoor is prima te behandelen, maar hoe langer de klachten duren, hoe langer het duurt voordat ze zijn opgelost.

Lees meer over de symptomen van hielspoor >

Behandeling hielpijn

Er zijn volop mogelijkheden om hielspoor te behandelen, in alle stadia van een ontsteking. Zoals zo vaak is voorkomen beter dan genezen. Kijk daarom eens goed naar uw (sport)schoenen: vervang ze indien nodig of gebruik inlegzolen of -hakjes of steunzolen. Zorg voor een goede warming-up bij het sporten. Ontspan regelmatig bij lange autoritten en gebruik zoveel mogelijk cruise control wanneer mogelijk. Werk verder niet te lang in dezelfde houding en let op uw voeding wanneer er sprake is van overgewicht.

Behandelmethoden

Steekt de pijn de kop op? Doe rekoefeningen en krachttraining en probeer uw pijnlijke hiel met ijs te koelen. Blijft de pijn aanhouden, ga dan naar de podotherapeut, fysiotherapeut of huisarts. De podotherapeut kan adviseren over schoeisel, de fysiotherapeut over te volgen krachttraining. Als het nodig is kan de fysiotherapeut ook kiezen voor behandelingen met shockwavetherapie of massage.
De podotherapeut is zeer ervaren in het behandelen van hielspoor. Bij een eerste afspraak vindt een uitgebreid gesprek plaats, waarin de u uw klachten uitlegt en bespreekt. U neemt een paar (sport)schoenen mee dat u veel draagt, zodat de therapeut uw voeten zo goed mogelijk leert kennen. Hierna volgt een onderzoek naar de oorzaak van uw klachten en stelt de podotherapeut een behandelplan op. Zo zorgen we ervoor dat u zo snel mogelijk van uw hielpijn af komt.

Met hielpijn naar de huisarts

De huisarts is de eerste stap als er drastischer maatregelen moeten worden genomen. Bijvoorbeeld het gebruik van een ontstekingsremmer, injecties met corticosteroïden of een operatie. Ook in het circuit van de alternatieve geneeswijzen wordt hielspoor behandeld. Bijvoorbeeld met acupunctuur of osteopathie.

Ziekte van Sever Schinz

De ziekte van Sever Schinz heeft een verwarrende naam. Het is namelijk geen ziekte, maar een aandoening die ontstaat door overbelasting van het hielbeen. Mensen met de ziekte van Sever Schinz hebben een ontsteken hielbeen en ervaren pijn aan de achterzijde van de hiel, in de buurt van de achillespees. De ziekte van Server Schinz komt het meest voor bij mensen van wie het skelet nog niet volgroeid is. Deze ziekte ontstaat daarom vaak bij kinderen tussen de 8 en 13 jaar die een groeispurt doormaken. De hielpijn is vooral merkbaar tijdens – en na – het sporten, rennen, springen en traplopen.

Hoe herkent u de ziekte van Sever?

De aandoening kenmerkt zich in een gevoel van pijn aan de achterkant van de hiel. Vooral bij het sporten, springen en traplopen kunt u veel last ervaren. Bent u in de veronderstelling dat uw kind de ziekte van Sever heeft? Kijk dan naar de manier van lopen. Door overbelasting gaan kinderen meestal mank lopen of op hun tenen lopen om de pijn en belasting te verminderen. Soms wordt sporten ook vermeden.

Meer informatie

Voor meer informatie over behandeling van hielpijn en hielspoor neemt u telefonisch contact met ons op of vult u het contactformulier in.